Chiropraktik/Mobilisering

 
 

Jag har gått min utbildning vid Ackerman Institutet och utför mina behandlingar efter Dr Wilhelm Ackermans lära. Mitt mål är därför precis som Ackermanns Institutet att främja rygghälsa, och arbeta med förebyggande vård.

acker
 

Vad är kiropraktik?

Ordet kiropraktik kommer från grekiskans chiro = händer, praktos = att göra, med syftet att återställa normal funktion i ryggraden framförallt med händerna. Kiropraktik omfattar diagnostik, behandling, rehabilitering och förebyggande av smärtor i ryggen. Ur kiropraktiken har sedan ett flertal liknande behandlingsformer utvecklats, ex. naprapati, osteopati osv.

 
 

Förebyggande vård genom manipulationsbehandling av ryggen

Varför har så många moderna människor som 80 % ont i ryggen? Det är en fråga som ännu inte är slutgiltigt besvarad. En fingervisning kan vara att doktor Wilhelm Ackermann kunde konstatera att närmare 60 % av barnen i åldrarna mellan 7 och 14 år hade en skillnad i benlängd. Barn har i regel inga större ryggbesvär, men när denna grupp barn når vuxen ålder och utsätter ryggen för monotona arbetsställningar eller plötslig felaktig överbelastning kommer smärtan. Felbalansen, förvärvad redan i barnaåren, ligger latent och påverkar ledernas normala rörelsespel och åstadkommer reflektoriska muskelspänningar med triggerpunkter. Muskelspänningar och smärta hör intimt samman.

 
 

Vad gör en kiropraktor?

En kiropraktor syftar till att återställa normal funktion i leder, muskler och nervsystem. Den huvudsakliga behandlingsmetoden är kiropraktisk justering som består av olika handgrepp för att mobilisera en led eller ett ryggradsområde. Antalet behandlingar som ordineras beror på vilka besvär man har och hur länge man har haft dem.

 
 

Vilka besvär behandlar en kiropraktor?

Kiropraktorer behandlar patienter som söker för smärttillstånd i rörelseapparaten. Besvären som behandlas kan vara såväl akuta som kroniska. Vanliga exempel på besvär som behandlas är: rygg- och nackbesvär, ryggskott, ischias, huvudvärk, migrän, yrsel, andnings- och matsmältningsbesvär, premenstruella smärtor, sträckningar, muskel- och ledvärk, tennisarmbåge, idrottsskador, förslitningsskador och stress.

 
     
 

Med Mobilisering uppnås en dynamisk behandling som löser upp spänningar i muskulaturen, stelhet och rörelseinskränkningar i lederna och blockeringar i kroppens organ- och energisystem. Den involverar patienten mer och ger även denne kontroll över behandlingen till skillnad från manipulation där patienten är helt utlämnad till terapeuten och därför kan mobilisering användas även på personer som är rädda för ”knaket” i leden som kommer av en manipulation.

 
 

Behandlingen anpassas efter dina behov

 
  Tillbaka hem